dilluns, 26 d’octubre del 2009

Els productes de la terra...

Denominacions d'origen, indicacions geogràfiques protegides i cuina de productes de qualitat


En l'obra enciclopèdica Catalunya. Tota la nostra cultura (Volum 4. Música, cultura popular i gastronomia), publicada a Barcelona per Edicions 62 l'any 2009, Ferran Alexandri ha escrit el capítol dedicat als productes de la terra.

Els productes de la terra i les denominacions d'origen d'un país, d'una regió o d'una localitat designen certs productes autòctons que tenen unes qualitats específiques gràcies a un seguit de factors, com ara el paisatge, les formes de viure o els coneixements vinculats a un territori al llarg de la història.

La cuina d'una comunitat es defineix pels productes que usa, per la manera en què els combina i els transforma, per la forma com se'ls menja i pel significat simbòlic que tenen aquests aliments per a una comunitat determinada.



Però per damunt de tot, la cuina és també una estratègia de supervivència. I per això cal que sigui sana, a més de gustosa al paladar, per eliminar-ne qualsevol perill d'intoxicació, aconseguir que esdevingui al més digestiva possible i que s'adapti als terrenys i als climes del país.

A més dels productes de la terra, hi ha també les anomenades denominacions d'origen protegides (DOP) o les indicacions geogràfiques protegides (IGP), que garanteixen la qualitat d'aquests productes i els identifiquen amb un territori. D'aquesta manera, la cuina tradicional i també les noves tendències es basen en aquests productes per construir un patrimoni cultural i natural.





















Catalunya. Tota la nostra cultura
Volum 4: Música, cultura popular i gastronomia
Barcelona: Edicions 62, 2009