divendres, 11 d’octubre del 2013

Ki, ki, so, sooo! Les nou portes del Zangskar


Ahir es va presentar a la sala d'actes del Centre Excursionista de Catalunya el darrer llibre d'Enric Soler i Raspall, Ki, ki, so, sooo! Les nous portes del Zangskar, publicat per Tushita Edicions, un projecte editorial seu que va iniciar el 2011. El mateix nom d'aquesta editora és sànscrit i, segons el budisme, és un dels regnes celestials on viuen els budes, esperant que els arribi el moment de baixar a la Terra i prendre el relleu del buda existent. Tushita Edicions es dedica a la literatura de viatges i de muntanya.



L'autor al monestir de Nyphu Mustang, al Nepal

Travessada a peu de l'Himàlaia per l'antic regne del Zangskar


Enric Soler i Raspall és un viatger incansable que ha publicat ja cinc llibres de literatura de viatges i de muntanya: Escolta vent... (1996); Un estiu de guaita (1996); Per la Ruta 40 (1998); Sota el cel de Tushita (2004); Maleïdes muntanyes! (2008), i la guia senderista La Ruta del Ter (2009). Col·laborador de la revista Muntanya, on va publicar l'any 2011 (nº 897) l'article "Visions del Kanchenjunga".

Després d'estar a la Patagònia, Soler se n'anà a l'Himàlaia l'any 2001 per escriure el llibre Sota el cel de Tushita, on ens explicava el seu viatge al Ladakh, el Petit Tibet indi, a la regió del Caixmir. Després d'aquest viatge va quedar tan fascinat, que ara ens torna a conduir a l'Himàlaia, per travessar el mític regne del Zangskar. En aquest indret, allunyat i gairebé desconegut, ens podem submergir en un viatge molt interessant on el temps sembla que s'hagi aturat. Un viatge on Soler també ens aproparà, en els moments de reflexió, al budisme tibetà.

Amb ell, doncs, i amb aquesta obra, podem iniciar una caminada de gairebé un mes, una sorprenent travessada a peu, que creua la serralada més alta del planeta, de nord a sud, al mateix temps que convida a endinsar-nos en el nostre interior.

El llibre comença a Leh, la capital del Ladakh, on Soler retroba antic amics, com la família Lhundup. Després s'endinsa en el món de l'alta muntanya i l'aventura.

És ben interessant el glossari final, que ens permet conèixer el món complex del budisme del Tibet. Aquesta obra també compta amb una extensa bibliografia, nombroses fotografies i un curiós i innovador llibret central.

¡Ki, ki, so, sooo!


A més a més del títol del llibre, aquesta expressió tibetana té un significat i una importància especial. Reprodueixo a continuació l'explicació que en fa Enric Soler en aquest llibre:

Crit que serveix per suplicar a les deïtats. Antigament era un crit de guerra, quan es llançava un exèrcit de tibetans a l'atac. Actualment, simbolitza un prec a les deïtats de les muntanyes que es crida quan s'arriba dalt d'un coll o d'un cim. Es contesta amb la frase feta: "Lha gyal·lo", que es tradueix com: "Els déus seran victoriosos" o "Glòria als déus".

Ki. ki, so, sooo! Les nou portes del Zàngskar
Enric Soler i Raspall
Tushita Edicions: octubre 2012 [Col·lecció Cavalls de Vent, 1]
Inclou llibret interior Petjades/Mirades, mapes, fotografies en B/N i un extens glossari de terminologia budista.
Es pot adquirir a: Altaïr Barcelona