dijous, 19 d’agost del 2010

La cova de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà)

La revista  Muntanya i el CEC al "Temps d'aventura"


Tot just acaben de passar cinc anys (era el juliol del 2005), quan un equip de realització del programa "Temps d'aventura" de TV3 – Televisió de Catalunya, dirigit per Jordi Fandiño, em va trucar per demanar-me de fer un reportatge per a aquest programa televisiu en alguna cova de Catalunya. 

De seguida els vaig proposar la cova de l'Espluga de Francolí per diverses raons. Primer, perquè l'ERE del CEC, el club d'espeleologia al qual pertanyo, vam estar treballant en l'exploració d'aquesta gran cavitat des de la dècada de 1980, i la coneixíem prou bé. Però sobretot, perquè és una cova de gran bellesa, d'accés fàcil, que disposa d'un bon riu subterrani i, a més, és la setena cavitat més gran del món excavada en conglomerats. En definitiva, una gran cova  ubicada Catalunya, a sota mateix del poble de l'Espluga de Francolí (avui hi ha una part condicionada per a la visita turística i també per a l'esport d'aventura: cliqueu aquí). 

Una mica d'història

Just a finals de 1985, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament i del Casal de l'Espluga de Francolí, l'ERE havia explorat 2.700 m d'aquesta cova, fet que triplicava el recorregut conegut fins aleshores. Fruit d'aquesta col·laboració, l'any 1986 es va construir una presa subterrània a la sala de la Biela, que tenia com a objecte la regulació i l'emmagatzematge del cabal del riu subterrani per a l'aprofitament vers la xarxa de distribució urbana.

Entre els anys 1986 i 1990, l'ERE es va dedicar a acabar l'estudi hidrogeològic de l'aparell càrstic relacionat amb la font Major. Així mateix, va col·laborar en la definició de diversos aspectes del Museu de la Vida Rural, i també en l'estructura geològica de la Conca de Barberà, la cova de la font Major i l'aigua de l'Espluga.

Les bones condicions de sequera de la cova de l'Espluga durant l'estiu de 1990 van permetre d'enllaçar els darrers trams, i l'exploració de noves galeries va fer possible d'assolir un recorregut total de 3.590 m.

El vídeo de la cova de l'Espluga de Francolí

El motiu d'aquest apunt és fer saber que el vídeo d'aquest reportatge, emès l'1 de setembre del 2005 al canal 33, en el programa "Temps d'aventura", es pot veure íntegrament al seguent enllaç de TV3 de "Vídeos a la carta":





Fotografia apunt: Ferran Alexandri.
Comunicat de premsa publicat a: Muntanya 861 (2005): 50.